Skip to content

Modifying the Minix 3.2.0 source code for achieving fair scheduling of user processes

License

Notifications You must be signed in to change notification settings

TasosTzaras/Minix_3.2.0_modified

Repository files navigation

Minix_3.2.0_modified

Modifying the Minix 3.2.0 source code for achieving fair scheduling of user processes

Repository does not include the entire source code of Minix_3.2.0, only modified files

Minix 3.2.0 Η βασική ιδέα της ειναι να πραγματοποιήσουμε δίκαιη χρονοδρομολόγηση για τις διεργασίες χρήστη.Για να το πετύχουμε αυτο τοποθετήσαμε ολες τις διεργασίες χρήστη σε μόνο μια ουρά και ορίσαμε σε αυτες προταιρεότητα εκτέλεσης. Συνεπώς μείωσαμε το συνολικό πλήθος ουρων σε 8,και ορίσαμε ως ουρα χρήστη την 7 στον κατάλογο include/minix/config.h.

Βήμα 1ο : Επικοινωνία PM με SCHED

Ο διακομιστής διεργασιών (PM) διατηρεί εναν πίνακα (mproc) με τις πληροφορίες της κάθε νέας διεργασίας.Σε αυτον τον πίνακα ειναι αποθηκευμένο και το mp_procgrp το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να διαχωρίσουμε τις διεργασίες σε ομάδες.Οι διεργασίες με το ίδιο mp_procgrp ανήκουν δηλαδή στην ιδιά ομάδα. Για να στείλουμε αυτη την πληροφορία στον διακομιστή χρονοδρομολόγησης (sched),θα αποθηκέυσουμε το mp_procgrp σε ενα πεδίο του μηνήματος που στέλνει ο PM.Βάση του include/minix/com.h διαπιστώσαμε οτι ο τύπος μηνύματος ειναι mess 7,οπότε αποθηκέυσαμε το mp_procgrp εκει,αφου πρώτα εχουμε κάνει define το PM_PROCGRP στο include/minix/com.h

Βήμα 2ο : Χρονοδρομολόγηση SCHED

Ο sched διατηρέι ενα πίνακα διεργασιώ (schedproc).Για τις ανάγκες της άσκησης προσθέσαμε 4 επιπλέον πεδία ,grp_usage,proc_usage,fss_priority,procgrp.

Ο sched ξεκινάει την χρονοδρομολόγηση στη do_start_scheduling() ,συνεπώς πρέπει να αρχικοποιήσουμε τα παραπάνω πεδία εκέι.Η do_start_scheduling() μπορεί να χειριστέι δύο τύπους μηνυμάτων ( SCHEDULING_START και SCHEDULING_INHERIT) και οι αρχικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση.

Proc_usage :

Δηλώνει πόσα κβάντα εχουν ολοκληρωθέι για την κάθε διεργασία,αρα αρχίκα θα είναι μηδέν μιας και δεν εχει εκτελεστέι ακόμα

Grp_usage:

Δηλώνει πόσα κβάντα εχουν ολοκληρωθέι συνολικά για την εκτέλεση των διεργασίων μιας ομάδας,οπότε ολες οι διεργασίες της ίδιας ομάδας εχουν το ιδιο grp_usage. Αν ειναι η πρώτη διεργασία της ομάδας τοτε θα ισούτε με μηδέν, αν οχι τότε θα της αναθέσουμε το ιδιο grp_usage με τις υπολοιπες διεργασίες της ομάδας,μεσω μιας απλής αναζήτης στον πίνακα schedproc. Procgrp.

Θα το βρούμε μεσω του μηνύματος που ελαβε ο sched απο τον pm (m_ptr→PM_PROCGRP)Fss_priority:

Βαση αυτου θα μπορέσουμε να δώσουμε προτεραιότητα στις διεργασίες χρήστη επειτα απο τον πυρήνα.Χρησιμοποιούμε τον τύπο του πίνακα για τον υπολογισμό της. Για τις ανάγκες του τύπου πρεπει να υπολογίσουμε ποσες διαφορετικές ομάδες εχουμε στην ουρά χρήστη.Αυτο το κάνουμε με την χρήση ενος βοηθητικόυ πίνακα(array_procgrps). Σε αυτον τον πίνακα τοποθετούμε ολα τα procgrp των διεργασιών χρήστη.Επειτα με την χρήση του αλγόριθμου ταξινόμισης merge sort ταξινομούμε τον πίνακα.Εχουμε επιπλέον δημιουργήσει μια συνάρτηση(number_of_groups) η οπόια δεχέται τον ταξινομημένο πίνακα και υπολογίζει το πλήθος των procgrp.Αυτές τις βοηθητικές συναρτήσεις τις εχουμε αποθηκέυσει στο servers/pm/utility.

Μέσω της schedule_process() η do_start_scheduling() στέλνει μήνυμα στον πυρήνα και προσθέτει στον πινακα proc την διεργασία που έλαβε. Ο sched επιπλέον εχει την συναρτηση do_noquantum() η οποία καλείται κάθε φορα που μια διεργασία ολοκληρώνει ενα κβάντο. Εκει εμέις κάναμε τις απαραίτητες ενημερώσεις των πεδίων grp_usage,proc_usage,fss_priority για την επίτευξη της δίκαιης χρονοδρομολόγησης με τα εξής βήματα μόνο για τις διεργασίες χρήστη.

Θα αυξήσουμε το proc_usage της διεργασίας που έληξε το κβάντο κατα το USER_QUANTUM

Θα αυξήσουμε το grp_usage ολων των διεργασιών που ανήκουν στην ίδια ομάδα κατα USER_QUANTUM,μεσω μιας απλής αναζήτης στον πίνακα schedproc και παράλληλα,επειδη θα μας χρειαστέι για τον υπολόγισμο του fss_priority,αποθηκέυουμε τo procgrp της κάθε διεργασίας που διατρέχουμε σε ενα βοηθητικό πίνακα(groups_array

Υπολογίζουμε το πλήθος των διεργασίων με την χρήση της num_of_groups()

Διατρέχουμε ξανα τον πινακα schedproc ετσι ωστε να ενημερωσουμε όλες τις διεργασίες χρήστη βαση του αλγοριθμου που μας δώθηκε,δηλαδη: proc_usage=proc_usage/2 grp_usage=grp_usage/2 fss_priority=proc_usage/2

  • (grp_usage*num_of_groups)/4

Αφου εχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενημερώσεις στελνουμε μήνυμα στον πύρήνα με την χρήση της schedule_process_local() για να πραγματοποιήσει και εκεινος τις κατάλληλες ενημερώσεις των πεδίων διεργασιών που άλλαξαν.

Aυτο ως συνέπεια είχε να προσθέσουμε το πεδίο fss_priority στις συναρτήσεις που πραγματοποιούν την μεταφορα μηνύματος:

sys_schedule του lib/libsys

schedule_process στου servers/sched/schedule.c

do_schedule του kernel/system

sched_proc του kernel/system.c

Βήμα 3ο : Επιλογή επόμενης διεργασίας προς εκτέλεση απο τον πυρήνα

Ο πυρήνας αναλαμβανει ποια ειναι η επόμενη διεργασία που θα τρέξει.Συνεπώς για να πετύχουμε δικαιη χρονοδρομολόγηση επεξεργαστήκαμε την pick_proc. Η pick_proc διατρέχει τον πίνακα rdy_head και επιλέγει την πρώτη διεργασία ,ετοιμη προς εκτέλεση με το χαμηλότερο priority.Οταν λοιπόν φτάσει στην ουρα χρήστη (USER_Q=7) τότε εμέις διατρέχουμε ολη την ουρα χρήστη και επιλέξαμε την διεργασία με το μικρότερο p_fss_priority. Για να το πραγματοποιήσουμε αυτο εχουμε 2 βοηθητικές μεταβλήτες( int fss_priority και proc

*rp2).Οσο λοιπόν διατρέχουμε την ουρα .με την βοήθεια του p_nextready, μεχρι το τέλος της (while(rp != NULL)) ελέγχουμε καθε φορα αν η επόμενη διεργασία εχει μικροτερο p_fss_priority και αν εχει επιλέγουμε αυτη τη διεργασία ως επόμενη προς εκελεση.

Εκτέλεση εργασιας και δοκιμη ορθης λειτουργιας Ανοιγοντας λοιπον το MINIX πηγαμε στο path που ειχαμε το σκριπτ και το εκτελεσαμε με & (τρεχει στο background απ οτι ειδαμε στο ιντερνετ) ωστε να μπορουμε απο κατω να τρεξουμε κ αλλο αν χρειαστει. Ετσι λοιπον και καναμε. Τρεξαμε αλλη μια φορα απο κατω το script.

Στην συνεχεια με ALT F2 ανοιξαμε ενα αλλο τερματικο στο MINIX και πηγαμε παλι στο path με το σκριπτ. Τρεξαμε και εκει μια φορα το σκριπτ μας. Τελευταιο βημα ηταν να παμε με ALT F3 και σε ενα αλλο τερματικο και να εκτελεσουμε top -s 10 (η top ενημερωνεται καθε 10 δευτερα) και παρατηρησαμε οτι οι διεργασιες παιρνουν ακριβως το ποσοστο που περιμενα (δηλαδη το αθροισμα των 2 διεργασιων του ενος τερματικου θα πρεπει να ειναι ισο με το ποσοστο που παιρνει η διεργασια στο δευτερο τερματικο). Αυτο λοιπον θα δουμε και παρακατω με καποια screenshots που βγαλαμε οσο ετρεχαν (παρατηρουμε τις διεργασιες με ονομα sh).

scedBefore sced

About

Modifying the Minix 3.2.0 source code for achieving fair scheduling of user processes

Resources

License

Stars

Watchers

Forks

Releases

No releases published

Packages

No packages published

Languages