Skip to content

Latest commit

 

History

History
14 lines (12 loc) · 3.24 KB

ohjeita-asiakaspalaveriin.md

File metadata and controls

14 lines (12 loc) · 3.24 KB

Ohjeita asiakastapaamista varten:

  • Olkaa ajoissa paikalla. Demovastaava mieluiten puoli tuntia etukäteen varatussa luokassa katsomassa, että tekniikka on kunnossa. Yllätyksenä voi tulla, että ei saakaan kytkettyä projektoriin konetta tms.
  • Tekniikka kuntoon. Kun asiakas saapuu paikalle, projektorilla on jo jotain kamaa ja demo on kaikin puolin valmis alkamaan (sitä ei tarvitse aloittaa heti, mutta pointti on että on valmius aloittaa se välittömästi)
  • Seuraavat storyt valmiina mielessä. Viime tapaamisessa on todennäköisesti tullut esiin user storyjä, joita ei viime sprintissä tehty. Nämä user storyt on estimoitu viime kokouksen jälkeen ja asiakas on alustavasti priorisoinut ne viime kokouksessa, ja tämän perusteella tiimi voi tehdä alustavan ehdotuksen asiakkaalle siitä, mitä nyt uudessa sprintissä ollaan tekemässä.
  • Suunnittelu! Kannattaa suunnitella etukäteen, mitä demotaan ja miten. Demon on oltava asiakkaalle selkeä. Puheenjohtaja puhuu demon sisällön läpi ja demovastaava kliksuttelee taustalla. Jos demo vaatii testidataa, se on laitettu valmiiksi. Asiakkaan ei pidä joutua odottelemaan sitä, kun dataa luodaan, ellei nimenomaan demota luomistoimintoja.
  • Agenda. Asiakastapaamista varten on hyvä laatia etukäteen "agenda", joka on kirjattu ylös, jotta on selvää, missä järjestyksessä asioita käydään läpi. Agendan voi jakaa etukäteen asiakkaalle, jos kokee tarpeelliseksi.
  • Harjoitusdemo. Jos on paljon demottavaa tai on epäselvää, mitä tai miten demotaan, voi olla hyödyllistä vetää tiimin kesken "leikki-demo".
  • Kirjuri. Asiakastapaamisessa tulee esiin uusia user storyjä. Kirjuri kirjaa näitä lennosta ylös. Mieluiten tämä tapahtuisi niin, että kirjuria ei jouduta odottamaan ("oota mä kirjoitan tän ylös"). (Kirjuri voi toki tarvittaessa kysyä, että anteeksi, nyt en kuullut, tai mikä se story olikaan.) Kirjuri on siis eri henkilö kuin ne, jotka ovat pääosin äänessä. Muistiinpanot voivat olla raakoja ja sisältää miljoona typoa – ne kirjoitetaan sitten myöhemmin puhtaaksi. Kirjuri kirjaa myös muut sovitut ja puhutut asiat ylös. Tarvittaessa voi olla useampi kirjuri, jolloin kirjurien työnjako on hyvä sopia etukäteen selväksi.
  • Yllätyksiä. Jos uudet user storyt ovatkin yllättäen prioriteetiltaan korkeampia kuin ne, mitkä ovat tulleet aiemmin esiin ja mitkä on valittu alustavasti seuraavaan sprinttiin, pitää ehkä jotenkin lennosta muokata seuraavan sprintin suunnitelmaa. Miten sen voi tehdä, kun asiakaspalsussa on vähän paha lähteä vetämään mitään planning pokeria? Beats me. Tällaisissa tilanteissa joutuu improvisoimaan.
  • Asiakaspalvelua. Hommat tehdään helpoksi asiakkaalle. Asiakkaan aika käytetään tehokkaasti ja fiksusti. Asiakas saa hyvää palvelua. Tarkentavia kysymyksiä, ei yhdessä tyhjästä ihmettelyä. Asiakas hahmottaa, missä mennään.
  • Follow-up / next steps. Asiakastapaamisen lopuksi pitää ehdottomasti muistaa sopia (vähintään) seuraava tapaaminen.

No stress! Ekat demot tulevat olemaan todennäköisesti sähläystä, joten ei stressiä, jos kaikki ei mene putkeen. Tärkeintä on inspect & adapt! Seuraavalla kerralla tehdään paremmin se, mikä meni heikommin aiemmilla kerroilla. :)